Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Week van het water

Sint-Katelijne-Waver wil graag de waterkwaliteit van zijn beken en waterlopen verbeteren en daar hebben we jouw hulp voor nodig!

In het kader van de Week van het Water gaan we aan de slag met de vijfde en zesde leerjaren van onze scholen. We brengen de kwaliteit van het water in kaart door samen met de kinderen op zoek te gaan naar beestjes en door het water te testen op een aantal factoren, bijvoorbeeld de zuurtegraad.

Afgewerkt lespakket

We hebben een educatief pakket uitgewerkt dat ongeveer een lesuur vult. Dit kan passen in de klasdoelstellingen, maar is net zo goed een leuke, educatieve uitstap tijdens de middagpauze.

Als school of leerkracht hoef je niets te doen. Het pakket bevat niet alleen al het nodige materiaal om water te testen, we voorzien ook de begeleiding door een waterexpert. 

Wat ga je doen? Samen met je klas of een groepje kinderen breng je de kwaliteit in kaart van een waterloop in de buurt van de school. Dat doe je door op zoek te gaan naar het biologisch leven in de waterloop en door een aantal testen uit te voeren op het water.

Het zou leuk zijn mochten je de mogelijkheid zien om tijdens de Week van het Water iets te doen met jouw klas. Zo surfen we mee op de communicatiegolf van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Langer durende campagne

Het aanbod stopt niet na de Week van het Water:

  • je heb misschien verschillende beken in de buurt van de school?
  • je wil graag wat later op het jaar nog eens op zoek gaan naar biologisch leven om te kijken of de larven nu uitgegroeid zijn tot heuse libellen?
  • het lijkt je leuk om de activiteit in te plannen tijdens de bosklassen?
  • je wil de laatste week voor de vakantie nog een leuke educatieve activiteit organiseren?

We zien de Week van het Water als de lancering van een langer durende campagne waarbij we samen met de scholen de waterkwaliteit van onze gemeente in kaart willen brengen. Want om de kwaliteit te verbeteren moeten we eerst weten waar en waarom het fout gaat.

Wat met de resultaten?

De resultaten van elke klas publiceren we op de gemeentelijke website. We maken een kaart waarop iedereen kan zien hoe de beken die je getest hebt het doen ten opzichte van de andere beken in onze gemeente.

Doe mee!

Interesse om een activiteit in te plannen naar aanleiding van de Week van het Water? Meld je aan via onderstaande link. 

Wil je als leerkracht zelf aan de slag met de Week van het Water? Laat het ons weten en dan zetten wij jouw activiteit mee in de kijker.

Deel deze pagina