Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Herdenking Slag om Dorpveld

Ieder jaar tijdens het laatste weekend van september herdenkt Sint-Katelijne-Waver de Slag om Dorpveld. 

Herdenking

De plechtigheden starten op zaterdagavond met het spelen van de Last Post. Zondag volgen een optocht, herdenkingsviering, bloemenhulde en plechtigheid bij schans Dorpveld.

Datum: 21 en 22 september 2024

Een stukje geschiedenis

Duitsland valt België op 4 augustus 1914 binnen om zo Frankrijk in de rug aan te vallen. Het moet snel gaan. Frankrijk moet de strijd staken vooraleer Rusland kan reageren. Frankrijk en Groot-Brittannië snellen ons ter hulp. Maar de overmacht is te groot. Ons leger trekt zich terug achter de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Vandaar uit zal ons leger tweemaal een aanval uitvoeren in de flank van de Duitsers, een derde wordt voorbereid. Onder meer dank zij de Belgische weerstand zal Duitsland Frankrijk niet tijdig kunnen verslaan. Daarop besluiten de Duitsers de Belgen uit te schakelen. De hoofdaanval zal tussen Mechelen en Lier geschieden.

Op zondag 27 september vallen de eerste granaten in Sint-Katelijne-Waver en vanaf maandag beschieten de Duitsers systematisch de forten van Walem en Sint-Katelijne-Waver. 's Anderdaags komen ook de schansen onder vuur te liggen. Het resultaat is verschrikkelijk. De dorpskernen van Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver worden vernield. In beide dorpen vallen ruim zestig doden en evenveel gekwetsten. Die forten waren uitgeschakeld, maar de manschappen bleven buiten de vesting verder vechten. Op het grondgebied van onze gemeente sneuvelen op één week tijd ruim 300 Belgische militairen.

Men kan zich moeilijk de situatie van de manschappen in een fort voorstellen. Bij een ontploffing wordt het hele gebouw dooreengeschud. De luchtdruk werpt manschappen omver, gassen en cementstof veroorzaken verstikkingsverschijnselen.

Op 1 oktober begint de stormloop. De Duitsers zullen in de schans Dorpveld moeten binnendringen en tot de laagste kamer moeten vechten vooraleer de bevelhebber de wapens zal neerleggen. Eerst heeft hij het gros van zijn manschappen laten ontsnappen. Dorpveld is het symbool geworden van de weerstand van onze troepen tegen de Duitse overmacht bij de aanval op de vesting Antwerpen. Het verder verloop is gekend: de Duitsers zullen oprukken naar Antwerpen maar het gros van het Belgisch leger ontsnapt en zal de strijd aan de IJzer voortzetten en krijgen we een loopgravenoorlog. Maar dat is een ander verhaal.

Deel deze pagina