Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Instituut van de Ursulinen met Wintertuin

Het Ursulineninstituut is een voormalige katholiek meisjespensionaat (pensionnat de demoiselles) van de Waverse zusters Ursulinen. Het gehele gebouwencomplex is als monument beschermd waarbij elementen van de neogotiek, neoromantiek, neo-empire, art nouveau en art deco versmolten zijn tot een prachtig geheel. Het omvat niet alleen een feeërieke wintertuin uit 1900 met kleurrijke glas-in-lood-koepel, maar ook de unieke pianogalerij, de kloosterkerk, het oratorium en de monumentale eretrap laten een onvergetelijke indruk na. Het motto van het instituut was niet voor niets: ‘On y revient toujours’.

In 1995 werd de vzw Wintertuin opgericht om dit patrimonium te bewaren en voor het brede publiek toegankelijk te maken. Het Sint-Ursula-Instituut (SUI) telt vandaag ongeveer 1600 leerlingen die les krijgen in deze historische parel.
www.visitwintertuin.be

Via deze link kan u een virtueel bezoek brengen aan het Instituut van de Ursulinen. In het keuzemenu kan u onder 'Attracties' via 'Wintertuin Ursulinen' deze trekpleister via 360° verkennen.

Groepsbezoek of individueel bezoek

U kan zowel in groep als individueel een bezoek reserveren. Hiervoor neemt u rechtstreeks contact op met de vzw Wintertuin. U kan de aangepaste regeling voor de bezoeken, die uitgewerkt werd ten gevolge van de corona-pandemie, terug vinden op www.visitwintertuin.be.

Opgelet, Vanaf 1 november 2022 starten diverse restauratie- en renovatiewerken. Vanaf die datum zijn er tijdelijk geen bezoeken meer mogelijk. De Wintertuin opent opnieuw de deuren in de loop van het voorjaar 2024.