Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Open Monumentendag

Zondag 13 september vindt de 31e editie van Open Monumentendag plaats.

Een Open Monumentendag zoals vanouds met fysieke openstellingen van historische erfgoedlocaties zoals de Wintertuin (zin in virtueel bezoek? Klik hier), ’t Grom of Roosendael zit er als gevolg van de coronapandemie niet in. Maar niet getreurd: samen met Bonheiden, Duffel en Putte hebben we een coronaveilig aanbod uitgewerkt.

Een monumentaal verhaal

Naar aanleiding van Open Monumentendag publiceren de vier gemeente de erfgoedbrochure ‘Een monumentaal verhaal’. Deze brochure focust op de KW-linie en bevat geschiedkundige informatie over enkele vooraanstaande locaties en monumenten met een flinke erfgoedwaarde.

De KW-linie is een verdedigingslijn/antitankversperring tussen Koningshooikt en Waver die dateert van kort voor de Tweede Wereldoorlog en ons land moest beschermen tegen een Duitse invasie. De KW-linie loopt door de vier Bodukap-gemeenten.

De brochure is gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis en de bibliotheek. Je kan ze ook downloaden onderaan de pagina.

Fietstocht

Speciaal voor deze Open Monumentendag stippelden we een fietsroute van 42 km uit die leidt langs bunkers van de KW-linie in onze regio. Deze fietstocht kan je op eigen tempo en met je ‘bubbel’ fietsen. De ideale manier dus om de geschiedenis, het erfgoed, de cultuur en natuur in Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver te ontdekken! Uiteraard kan je de route ook op een later tijdstip fietsen.

De fietsroute staat uitgelegd in de brochure 'Een monumentaal verhaal'. Download de kaart en het gpx-bestand onderaan de pagina. 

Virtueel bunkerbezoek

In elke gemeente is er telkens één bunker die je virtueel kan bezoeken. Bij deze bunker staat een infobord met daarop een QR-code. Wanneer je de QR-code scant, start een videofilmpje zodat je een virtueel bezoek mét gids aan de bunker kan brengen.

Voor Bonheiden en Putte is Wim Truyens je gids. Voor Sint-Katelijne-Waver en Duffel geeft Eddy Van Leuven je de uitleg. Hieronder vind je het filmpje van de bunker in onze gemeente en links naar de drie andere filmpjes.

Bekijk hier de drie andere bunkerfilmpjes: