Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Ratten op privé-domein

Hoe lost u dit probleem op?

1. Neem de voedselbron weg 

Overvloed aan voedsel trekt ratten aan. Vinden ze weinig of geen eten, dan zal er geen of weinig overlast door ratten zijn. De voedselbron bevindt zich niet noodzakelijk op uw eigen eigendom.

Kippenvoer

Overlast van ratten of muizen komt vaak voor op plaatsen waar kippen gehouden worden.

  • Strooi niet meer voedsel (granen) dan dat de kippen opeten, anders vormt dit een feestmaal voor ratten en muizen.
  • Geef bij voorkeur de kippen in hun binnenhok te eten.
  • Geef de kippen bij voorkeur ’s morgens eten. 's Avonds gaan de kippen op stok en ratten en muizen daarentegen zijn nachtdieren.
  • Bewaar het kippenvoer in een afsluitbare container die niet door ratten kan worden open geknaagd. Een metalen vat of (vuilnis)emmer met een deksel is daarvoor erg geschikt.
  • U kunt ook automatische voederbakken met een trapplaat aanschaffen. Die zorgen ervoor dat enkel grotere dieren bij het graan kunnen.

Afval

Een slecht afgesloten vuilnisbak maar ook een slecht beheerde composthoop waarop gekookt of gebakken voedselafval wordt gegooid trekt ongedierte aan.

Vermijd voedselresten op een open composthoop, geef het aan kippen (binnenhok)of kies voor een afgesloten compostvat.

2. Vermijd schuilplaatsen

Vooral in de winter trekken beschutte plaatsen ratten aan, zeker als er voedsel in de buurt te vinden valt. Een composthoop, vuilbak of kippenhok vlakbij een dergelijke plek aanleggen is dus geen goed idee. Ook een opslagplaats voor hout naast een voedselplek trekt ratten aan.

Het bestrijden van ratten werkt alleen wanneer de oorzaak wordt weggenomen. Vaak is het probleem hiermee snel opgelost.

3. Plaats vallen

Opteer voor inloopvallen waarmee de dieren levend gevangen worden (verkrijgbaar in elke doe-het-zelf zaak). Vergeet zeker niet om deze regelmatig te controleren (minstens 1x/dag). Laat de dieren zo snel mogelijk weer vrij op een ruime afstand van de vangstplek. Klapvallen (waarmee je de dieren meteen doodt) zijn geen goed idee want hiermee kan u ook andere (mogelijk beschermde) dieren doden. Soms zijn dat dieren die juist graag ratten op hun menu hebben staan.

4. Zijn voorgaande acties ondernomen en blijft u last hebben van ratten?

Contacteer de dienst omgeving, cel Dierenwelzijn.

U kunt éénmalig een rattenbak (één per adres) met een klem ophalen in het gemeentehuis.

Probeer de dode ratten of muizen meteen te verwijderen voor ze worden opgegeten en haal de rattenbak meteen weg als de plaag voorbij is. Sommige roofvogels zijn namelijk sterk aangewezen op ratten of muizen als voedselbron. Deze natuurlijke vijanden willen we graag behouden.

Deel deze pagina