Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Sterrenweide

Op de begraafplaats in Elzestraat bevindt zich een sterrenweide. Op de sterrenweide kan je na een zwangerschapsverlies van minder dan drie maanden je kindje herdenken. Of na een zwangerschapsverlies van minder dan 180 dagen je kindje een plaats geven.

Verloren zwangerschap

Eindigde je zwangerschap tijdens de eerste drie maanden? Dan kan je dit verlies aan de hand van een hangslotje een plaats geven op de sterrenweide.

Op het slotje kan je de datum van het verlies en eventueel de naam van het kindje laten zetten. Als ouder kan je het slotje zelf ophangen of ervoor kiezen dat een medewerker van de begraafplaats dit doet. Ook ouders die in het verleden een zwangerschap verloren, kunnen een slotje aanvragen.

Verlies van een foetus

Verloor je je kindje tussen de drie maanden en 180 dagen? Je begraven op de plek waar je kindje ligt, komt een sterretje met naam en geboortedatum. Kindjes ouder dan 180 dagen krijgen een plaats op de kinderbegraafplaats.

Begraving van de foetus

Je kindje wordt begraven in de graszone op de heuvel van de sterrenweide. Op deze plaats komt ook het sterretje te staan. De medewerkers van de gemeentelijke begraafplaats kiezen de plaats waar je kindje komt te liggen.

Er komt ook een plantje op deze plaats te staan. Hier groeit later een bloemetje uit. Zo wordt de sterrenweide nog meer een kleurrijke plaats.

Hoe aanvragen

De aanvraag voor de begraving verloopt in overleg met de sociale dienst van je ziekenhuis. Het moment is overeen te komen. Als ouder kies je zelf of je aanwezig bent of niet. Wanneer het afscheid plaatsvindt, is het de sociale dienst van je ziekenhuis die de foetus van het ziekenhuis naar de begraafplaats brengt. 

Kostprijs

Zowel de begraving als de slotjes en de sterretjes zijn kosteloos voor de inwoners van Sint-Katelijne-Waver.

Meer info

Een rouwconsulent kan helpen om je verlies een plaats te geven. Neem bijvoorbeeld contact op met Mireille Hardy van vroedvrouwenteam De Koala via 0473 87 68 83 of mireille@dekoala.be.

Deel deze pagina