Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Vogels

Nestkast voor vogels

Hoe kiest u de juiste nestkast?

Nestkasten bestaan in alle soorten en maten en daar is een reden voor: ze zijn op maat gemaakt voor elke vogelsoort. Kijk goed welke vogels uw tuin bezoeken en koop of maak een nestkast op maat.

 

Waar hangt u een nestkast voor vogels op?

Een nestkast zal niet gebruikt worden als ze niet op de juiste plaats hangt. Op de website van Natuurpunt vindt u tips over de juiste plaats.
 

 

Hoe onderhoudt u een nestkast voor vogels?

U kan de nestkastjes het hele jaar door laten hangen in de tuin. Sommige vogels brengen er graag de winter in door. Wilt u ze toch weghalen voor de winter? Wacht dan tot september en hang ze terug vanaf begin februari. Haal het oude nestmateriaal weg en maak het nestkastje proper met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische producten. Meer info vindt u op de website van Natuurpunt.

 

Gun de vogels hun privacy

Broedende vogels zijn gevoelig voor verstoring, hang de nestkast daarom op een rustige plek. Laat moedervogel en de jongen met rust; kijk niet te vroeg en te vaak in het nestkastje. Ook katten zijn nieuwsgierig naar het vogelnest. Hou ze op een veilige afstand.

 

Nog geen bezoekers? Geef niet op.

Vogels moeten vaak wennen aan een nieuw nestkastje. U kan de nestkast het hele jaar laten hangen in de tuin. De vogels hebben dan alle tijd om ze te ontdekken, ook buiten het broedseizoen. Bovendien kunnen de koolmees, de pimpelmees en zelfs de grote bonte specht er in de koude winternachten in slapen. Heeft u het eerste jaar nog geen bezoekers? Laat het kastje dan rustig hangen, wie weet heeft u volgend jaar meer geluk.

Deel deze pagina

https://www.natuurpunt.be/pagina/hang-nestkastjes-op https://www.provincieantwerpen.be/content/dam/provant/dlm/dmn/natuur-en-landschap/biodiversiteit/dieren-en-planten/eikenprocessierups/veelgestelde-vragen/Praktische%20handleiding.pdf https://www.provincieantwerpen.be/content/dam/provant/dlm/dmn/natuur-en-landschap/biodiversiteit/dieren-en-planten/eikenprocessierups/veelgestelde-vragen/Bouwplan%20koolmeeskast.pdf