Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Omgevingsmelding: Horeca

Verschillende inrichtingen en exploitaties zijn ingedeeld in de milieuwetgeving (VLAREM II).
Deze dienen aangevraagd of gemeld te worden via het omgevingsloket.

Hieronder wordt een niet-limitatieve lijst gegeven van de rubrieken die mogelijks aangevraagd dienen te worden:

- Rubriek 3.2.: wordt er meer dan 600 m³ afvalwater geloosd, dan dient deze rubriek aangevraagd te worden.

- Rubriek 16.3.2°: bedragen alle vermogens samen van de aanwezige koelinstallaties (frigo's, koeltogen, diepvriezers,...), airco's, warmtepompen,... opgeteld minstens 5 kW, dan dient deze rubriek aangevraagd te worden.

- Rubriek 32.1.: zijn er (feest)zalen waar elektronisch versterkte muziek geproduceerd wordt met een geluidsniveau hoger dan 85 dB(A) dan dient deze rubriek aangevraagd te worden.

- Rubriek 43.1.: indien de vermogens van alle stookinstallaties tezamen hoger zijn dan 300 kW dient deze rubriek aangevraagd te worden. 

- Rubriek 45.4.d): worden er producten verkocht van dierlijke oorsprong (vlees, vis en gevogelte) dient deze rubriek aangevraagd te worden. Hieronder wordt o.a. verstaan frituren, pizzeria's, restaurants, broodjeszaken, brasseries, fastfood,... .

- Rubriek 45.6.a): zijn er machines aanwezig voor de bewerking of verwerking van zuivelproducten (bijvoorbeeld een ijsssalon) met een gezamelijk vermogen van meer dan 5 kW dient deze rubriek aangevraagd te worden.

Als de melding voldoet, zal er binnen de 20 dagen door de gemeente akte genomen worden en na het uithangen van de bekendmaking en het volgen van de opgelegde maatregelen kan de uitbating starten.

Voor wie

De exploitant kan zowel de hoofdelijke uitbater als de firma zijn. 

Let op: bij overname of overdracht moet de akte mogelijks geactualiseerd worden, ook dit verloopt via het omgevingsloket.

Voorwaarden

Gegevens die zeker niet mogen ontbreken bij de melding zijn onder andere:

- een plan van de situatie; dit kan een grondplan zijn waarop staat aangeduid waar de verschillende installaties of de exploitatie zich bevinden. Deze kunnen best aangeduid worden met de bijhorende rubrieknummer en het individuele vermogen.

- een lijst van alle ingedeelde installaties

- welke hinder kan er ontstaan naar de omgeving en welke maatregelen worden hierdoor getroffen

Reglement

Uiteraard blijven ook andere verplichtingen van toepassing. Alles daarover vindt u op de pagina Horeca Inrichting

Sommige horecazaken moeten aangevraagd worden via het omgevingsloket. Meestal volstaat een melding (omgevingsvergunning Klasse 3).

Deel deze pagina